Малайзія – не зовсім типова країна Азії, а Куала-Лумпур вражає поєднанням якогось відомого американського мегаполісу із якимись китайськими кварталами. Або ж одноповерховими хатинами з кафешками на першому поверсі, при цьому в декількох кроках все вже виглядає як Дубай чи Нью Йорк. Куала-Лумпур має зручний транспорт, мережу монорейки, а ще безкоштовні автобуси GOKL, які відвезуть хоч до Таймс Сквер, хоч до веж Петронас.

Найвищі вежі-близнюки в світі Petronas Twin Towers є найпривабливішим місцем для туристів, не тільки для фото на фоні, на саму вершину можна піднятися на ліфті, перед тим прогулявшись небесним мостом Sky Bridge між вежами.

Бату кейвс Batu Caves нагадали мені Індію, бо це діючий індуїстський храм у печерах. Так, він цікавий туристам, але індуїсти Малайзії відвідують це сакральне місце регулярно, там побачите квіти і свічки, яскраві вбрання і релігійні ритуали. На території печер є невелика арт галерея, величезні статуї богів, особливо вражає бог Муруган, є свійські тварини, озеро з рибою і безліч столів із вуличною їжею. І як будь-де в Азії, макаки не дадуть вам пройти і вкрадуть у вас їжу, чи хоча б спробують. Це міг би бути ще один мавпячий храм із сотнями кольорових сходів, але він унікальний.

Куала-Лумпур є хабом для багатьох авіаліній, тут прекрасне сполучення з безліччю країн. Частина території Малайзії знаходиться на інших островах. Ми полетіли на острів Борнео (відомий також як Калімантан) щоб відвідати заповідник для орангутангів та сонячних ведмедів.

Борнео має і трагічну історію – Марш Смерті відбувався саме там, японці тримали понад 2 тисячі військовополонених британців та австралійців до 1945 року і навіть після поразки у Другій Світовій Війні не відпустили їх, а майже всіх довели до смерті важкими умовами і роботами. Лише 6 австралійців утекли і свідчили у судах проти японців.

Я спробувала дуріан вперше в житті у Малайзії, це найсмердючіший фрукт, який часто не дозволяють приносити в готель, метро, аеропорт, але такі країни як Таїланд, Камбоджа, Малайзія мають дуріан скрізь, просто неможливо втриматися. Я вирішила спробувати, чи все так погано, чи є шанс його полюбити. Дуріан справді дуже смердить!

Вулична їжа в Куала-Лумпур різноманітна, тому краще дуріан пробувати теж на вулиці, шматочок, щоб не купувати цілий фрукт. Мангостін і рамбутан набагато смачніші і не смердять, їх рекомендую.

Китайський квартал China Town в Куала Лумпур так і заманює низькими цінами на все, тут і вулична їжа, одяг, все по 5 доларів, і я не жартую.

Ще є село прямо в мегаполісі, де місцеві уперто продовжують жити і не продають землю забудовникам. Тут могли б бути торгові центри або хмарочоси, але ні, сім’ї живуть і ведуть бізнес так як хочеться їм на своїй землі. Це робить Куала Лумпур таким різноманітним, бо тільки сучасна частина була б дуже нудною.